Nepasterizované BIO Oslí Mléko (Terceira) (CZ-BIO-002)
Detailní popis produktu
Oslí mléko je aktuálně (hl. kvůli velmi nízké výnosnosti oslic a náročnosti na získávání) to vůbec nejdražší dostupné mléko na světě a ze všech studovaných savčích mlék je zcela nejblíže lidskému mateřskému mléku, dokonce více než mléka opic (primátů), dále zeber, koňů, samozřejmě koz apod. Nutričně vypadá defakto jako lidské mléko, jen v nízkotučné (a tím ještě lehčeji stravitelné) verzi. Kromě ultra lehkých bílkovin, muramidázy (lysozymu), laktoferinu, vzácných alkyglycerolů a vysokého obsahu mléčných sacharidů včetně unikátních mléčných prebiotik podobných HMO, je překvapivě srovnatelně plné imuno-látek s kolostrem! Toto vše a mnohem více (viz níže) se současným alkalickým pH (v případě tohoto produktu 7,4-8!) a velmi nízkým obsahem tuku, dává oslímu mléku naprosto unikátní status napříč veškerou mléčnou výživou, historicky užívanou člověkem.
Toto je jediné nepasterizované a organické, kryodesikované oslí mléko trvale pastvené 365 dní v roce a ve fialovém skle miron na trhu.
Nativněji to nejde. Podle přísných předpisů musí v každém případě toto BIO certifikované oslí mléko nejprve projít mikrobiologickým screeningem a i když není možné dle současné EU legislativy prodávat nebo lyofilizovat zcela syrové oslí mléko pro následnou lidskou spotřebu a není tedy možné nabídnou zcela RAW produkt o jaký jsem jako vždy dlouho usiloval (a např. u našeho RAW BIO kolostra i uspěl), tak ve spolupráci s místní veterinární stanicí a jeho vlastní laboratoří se našemu výrobci na Azorech pro nás na zakázku podařilo aplikovat a lokálně schválit mnou navržený nejméně denaturující stabilizační proces tzv. "bleskové termizace" jež se běžně v EU používá například u značkových "RAW" sýrů (označovaných jako sýry ze "syrového mléka"), který je ve srovnání s běžnou pasterizací mnohonásobně šetrnější a po kterém vykazujeme pozitivní reakci na fosfátový test, přičemž u oslího mléka tak klíčová muramidáza (lysozym) a mj. imunoglobuliny a laktoferin - jsou maximálně zachovány. Následně pak mléko prochází testy a důmyslnou kryodesikací.
Ve skutečnosti by po běžné pasterizaci oslí mléko (díky svým zcela unikátním látkám, vlastnostmi podobným nebo identickým s kolostrem) již NEmělo (stejně jako kolostrum) příliš vysokou hodnotu a smysl. Stalo by se z něj předražené na past. laktózu bohaté sladké pitíčko, již postrádající svou přirozeně vysokou hladinu původních nativních a funkčních látek a bylo by nutné dávkovat ho v mnohonásobně vyšších dávkách s i tak dost nejistými výsledky (vzhledem ke své ceně). Kvůli běžné denaturaci a příliš nízkému obsahu tuku navíc konvenční pasterizované oslí mléko rozhodně NEní ideální náhradou mateřského mléka pro kojence a není ani žádnou zázračnou medicínou pro dospělé. Pasterizace tak moc samozřejmě nevadí mase/hmotě výživné potraviny, kaloriím a základním makro-složkám (pro které lidé konzumují běžné mléčné výrobky), je však zcela zničující pro bioaktivní vysokofunkční látky s nejvyšší medicinální hodnotou, jaké najdeme například ve zmíněném kolostru a pro které, se to nejkvalitnější kolostrum zkrátka NEsmí pasterizovat, jelikož pak už nikdy nevykáže stejný efekt jaký příroda zamýšlela. U oslího mléka je to stejné a obzvlášťe pak, když ho používají lidé různých věkových skupin/v dospělosti jako účelné imuno-nutraceutikum.
Díky unikátnímu způsobu produkce v našem nepasterizovaném organickém oslím mléce zůstávají cenné ingredience stále bioaktivní; pouze voda je extrahována mrazem. Finálních 150g zlatavého prášku, kdykoli a kdekoli připraveného k rekonstituci zpět na tekutinu (ideálně vždy s alkalickou, čistou filtrovanou vodou!) či k přímému rozpouštění v ústech (stejně jako u kolostra znalci vysoce doporučeno!) je pak dodáváno se vzácným fialovým sklem od společnosti Miron. Toto balení chrání citlivé složky před denaturujícím vlivem oxidace a slunečních paprsků (více informací k našemu balení najdete úplně dole na této stránce!).
Tento produkt je naprosto jedinečný - čistá síla přírody a aktuálně nejbližší a světově unikátní způsob, jak se dostat k nativní, vysoce imunomodulační substanci ultra podobné lidskému mléku a v trvanlivém praktickém balení.
Tato unikátní 150g balení jsou celosvětově dostupná pouze v ČR (a od nás do EU) a vyrobena pro Nás na zakázku jako pro výhradní distributory Asinus Atlanticus v ČR/SK.
Tento podrobný popis produktu nebude snůškou nekončících seznamů zdravotních benefitů oslího mléka a stavů, při kterých může pomáhat - jelikož to není z důvodu Evropské legislativy možné. Bude však faktickou a přesnou reflekcí složení a kvalit tohoto BIO lyofilizovaného a NEpasterizovaného oslího mléka světově nejvyšší kvality.
ZÍSKÁVÁNÍ NEJLEPŠÍHO OSLÍHO MLÉKA NA PLANETĚ
Nativní, s BIO certifikací, "ATB free", z trvalé celoroční eko pastvy ("grass fed/pastured"), 100% jasný (a jeden jediný) původ, nejlepší technologie ochranného balení, veškeré analýzy a testy, nejšetrnější zpracování vůbec, s nejvyšším přirozeným obsahem omega 3, lysozymu a imuno-látek, a navíc nejdokonaleji stabilizované na trvanlivý a vysoce praktický mrazem sušený prášek pro použití kdykoli a kdekoli - je to možné. A stalo se to.
Proč mít tyto nejvyšší možné nároky? Kromě toho, že mám tyto nároky u doplňků stravy (stejně tak jako u pevného jídla) obecně vždy, tak hl. proto, že Oslí mléko je nutné vnímat spíše jako vysokofunkční doplněk stravy a konkrétně velmi podobně jako KOLOSTRUM, než jako alternativní mléko a zdroj běžné výživy - z hlediska makroživin a kalorií totiž nemá vzhledem ke své šílené ceně stejně jako kolostrum hodnotu a smysl - snadno ho předčí jiné typy mlék anebo běžné celistvé potraviny. Avšak z hlediska svých unikátních imunomodulačních látek, enzymů a pH, které jen stěží (a v daleko nižších koncentracích) najdeme jinde - jde stejně jako u surového kolostra o čarovný nápoj vitality!
Jakákoli manipulace s Oslím mlékem narušuje delikátní strukturu a obsah jeho látek - proto je třeba, pokud už něco tak unikátního člověk odebírá a zpracovává, udělat to naprosto dokonale. A z mého úhlu pohledu i pohledu největších odborníků v této sféře, se to s aktuálními lidskými technologiemi 21. století a ruku v ruce s EU legislativou nedá udělat lépe, než docílil certifikacemi prošpikovaný Asinus Atlanticus na Azorských ostrovech. Spousta firem je ochotna dělat (a běžně dělají, to nikdo nezmění) mnoho a mnoho kompromisů v procesu zpracování a cestě k výslednému produktu (toto vidíme na celém poli doplňků stravy i jídla běžně), proto je také dnes na trhu tolik všemožných druhů a značek téměř jakékoli substance co Vás napadne. Vzájemně soutěží, konkurují si a předbíhají se v ceně a "kvalitě", obsahu látek.. Častěji se však řeší banální nesmysly a detaily než to skutečně důležité, což pro všechny laiky dopodrobna vysvětlím níže. Uvnitř ale každý producent dobře ví, že vrcholná a nekompromisní nejvyšší možná kvalita je jen jedna. Počínaje zdrojem - přes veškeré zpracování - až po finální balení a ochranu obsahu.
Toto nepasterizované Oslí mléko stojí na vrcholu, naprosto mimo srovnání s čímkoli jiným na trhu:
- baleno v tmavém fialovém ochranném skle Miron
- BIO certifikováno (PT-BIO-03 - Portugalsko/CZ-BIO-02 - ČR)
- z nekonečné pastvy stálezelené (365 dní v roce!) Terceiry v Atlantickém oceánu
- nejvyšší obsah omega 3, lysozymu i imunoglobulinů (srovnatelné hladiny s kolostrem) na trhu
- ručně plněné bez použití jakýchkoli plniv
- NEPASTERIZOVANÉ (bleskově termizované, analyzované a kryodesikované)
- Celistvé a s jemně zlatavou barvou
- (!) mléko = obsahuje laktózu (!)
Oslí mléko je jedinečné nejen svou podobností s mlékem lidským, ale zejména obsahem svých imunomodulačních a antibakteriálních látek.Podobně jako kolostrum ohromuje velkým množstvím vysoce funkčních a ochranných enzymů a protilátek, které přímo definují jeho hlavní hodnotu:
V oslím mléce mj. najdeme:
- Obsahuje asi 300 složek, které prospívají lidskému organismu.
- Vitamíny vč. B-komplexu, vit. C (mnohonásobně vyšší než jiná mléka) a všech v tucích rozpustných (ADEK)
- Minerály a stopové prvky: hl. vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo, zinek, selen (5x více než kravské) atd.
- Antimikrobiální peptidy a enzymy (lysozymy, laktoferin, laktoperoxidáza aj.)
- Důležité proteiny (albumin, imunoglobuliny atd.)
- Alkylglyceroly (AKG) se účastní imunitní odpovědi, jde etherové lipidy přítomné v orgánech produkujících krev, jako je kostní dřeň, slezina a játra; ale mohou se nacházet také v lidském mateřském mléce a v kolostrumech (mlezivech savců). Mezi mořské zdroje alkyglycerolů patří játrový olej určitých druhů žraloků a chimér (např.: https://www.adamraw.cz/vyhledavani/viking+chim/ ). Bylo prokázáno, že alkylglyceroly mají příznivé účinky na homeostázi organizmu. Důležité reference k pročtení ohledně AKG: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953404/
- Esenciální omega mastné kyseliny (v našem mléce konkrétně nejvyšší obsah omega 3 na trhu)
- Zásadité pH (Oslí mléko je obecně mírně zásadité (průměrné pH: 7,2) a má nízkou kyselost (průměrné % kyseliny mléčné 0,052), která je vysoce podobná jako u lidského mléka (průměrné pH: 7,2; střední % kyseliny mléčné 0,06); na druhé straně např. kravské mléko je mírně kyselé (průměrné pH; 6,7 a střední % kyseliny mléčné: 0,16). Nízká kyselost v oslím mléce je způsobena zejm. nižším obsahem bílkoviny jako kasein a fosfátů a vysokým obsahem alkalických minerálů, díky tomu má rovněž velmi nízkou hodnotu PRAL (potenciální renální kyselinové zatížení). Oslí mléko se také vyznačuje malou velikostí tukových globulí (2 µ), ve srovnání s hovězím mlékem (4 µ). Dle výsledku analýz je pH našeho Azorského oslího mléka 7,4-8!
- Prebiotické a sialylované oligosacharidy
Oslí mléko má nízký obsah kalorií (~40 kcal), a proto se doporučuje při dietní terapii; muže však vyžadovat suplementaci tukem, pokud se používá ke krmení kojenců a dětí. Oslí mléko má nízký obsah bílkovin; ale má obsah esenciálních aminokyselin vysoce podobný jako v lidském mléce. Poměr kasein : syrovátková bílkovina je v oslím mléce nižší než v kravském mléce a podobá se opět mléku lidskému. Výzkum uvádí, že proteiny oslího mléka se snadno rozkládají a tráví v GI traktu. Lysozym, antimikrobiální látka přítomná ve vysokém obsahu v oslím mléce, není trávena v lidském žaludku a přechází do střev, kde selektivně působí proti patogenním střevním bakteriím. Obsah laktózy v oslím mléce je podobný lidskému mléku, kromě toho, že poskytuje galaktózu, nezbytnou pro růst mozku, laktóza napomáhá vstřebávání minerálů, slouží jako substrát pro prospěšné střevní bakterie/působí jako prebiotikum pro střevní mikroflóru. Uvádí se, že obsah sialylovaných oligosacharidů v oslím mléce je trochu nižší než u lidského mléka, ale mnohem vyšší než u kravského mléka; tyto látky slouží jako prebiotika, mají antimikrobiální aktivitu a stimulují imunitní systém. Oslí mléko má malé tukové globule (~2 µ), které jsou snadno stravitelné. Oslí mléko má nízký obsah nasycených mastných kyselin (SFA) a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (UFA) s poměrem SFA:UFA nižším než kravské mléko. Oslí mléko má také vysoký obsah 18:2 (esenciální mastné kyseliny) a n-3 mastných kyselin, s nízkým poměrem n3 : n6. Uvádí se, že obsah kyseliny eikosopentaenové (EPA) je i přes nižší tučnost dokonce vyšší v oslím mléce než v lidském mléce a obsah kyseliny dokosahexaenové (DHA) je vyšší než v kravském mléce. Struktura triglyceridů tuku oslího mléka je rovněž podobná struktuře lidského mléčného tuku, což také usnadňuje jeho trávení. Obsah minerálních látek jako fosfátů v oslím mléce je nízký a snižuje tak zátěž na ledviny nejen u kojenců. Oslí mléko má rovněž mnohanásobně vyšší obsah vitamínů C a D.
Jak vychází z dosavadního výzkumu, to co dělá oslí mléko tak výjimečným, jsou především vysoké koncentrace (a jejich synergie) enzymů a imunoglobulinů, alkyglycerolů a také omega 3 nenasycených mastných kyselin se současným nejvyšším pH ze všech savčích mlék, nejnižším PRAL a nejlehčí stravitelností. Přítomnost lysozymů je obzvláště pozoruhodná. Mj. díky tomu a pro mléko nezvykle vysoké koncentraci vitamínu C a D je toto mléko výjimečné.
Celoročně pastvené organické Oslí mléko z ráje uprostřed Atlantského oceánu
Díky zeměpisným a povětrnostním podmínkám je naše oslí mléko jedinečné a přirozeně bohaté na omega-3. Uprostřed centrálního hřbetu Atlantského oceánu, asi ve třetině cesty mezi západním pobřežím evropského kontinentu a východním pobřežím Severní Ameriky, vlastně Azory odpovídají nejzápadnější části Evropy. Jeho poloha v centrální oblasti severního Atlantiku umožnila, aby Azorské ostrovy byly po staletí skutečnou křižovatkou transatlantických cest. Devět ostrovů vulkanického původu v souostroví má různé morfologické charakteristiky, ale se společnými geologickými rysy. Azory mají mírné přímořské klima. Zeměpisná šířka, ostrovní poloha, reliéf a teplé proudění Mexického zálivu jsou faktory, jejichž kombinovaná funkce určuje klimatické vlastnosti souostroví, zejména jeho termo-srážkový režim. Povětrnostní podmínky Azorských ostrovů, které se vyznačují častými a dobře rozloženými dešti po celý rok, umožňují ostrovům mít vždy zelené a produktivní pastviny, které jsou v kombinaci s vulkanickou půdou velmi úrodné, což usnadňuje růst trávy, bohaté na prekurzory omega-3 i vit K2, po celý rok, na úrovni moře i ve vysokých nadmořských výškách.
Terceira, zdrojový ostrov našeho mléka, je bohatá na biologickou rozmanitost a je na ní toho tolik k vidění. Nejen, že má neuvěřitelnou krajinu, ale ostrov má naprosto jedinečná dědictví ve všech směrech. Můžeme zde vidět největší rozlohy endemických lesů a nekonečně stálezelené pastviny.
Oslí mléko, známé především svými kosmetickými vlastnostmi, je také a především všestranným zdravotním spojencem, vysoce ceněným pro své terapeutické a dietetické vlastnosti v mnoha tradičních medicínách.
„Prostřednictvím několika studií, které jsme provedli s Univerzitou na Azorech a s oddělením zootechnického inženýrství na ostrově Terceira, jsme zjistili, že mléko Asinus má vysoce odlišující vlastnost: má vysoký obsah Omega 3. Je to 2-3x více než u jiných testovaných značek oslího mléka. A to souvisí s trvalým vlivem moře na naše pastviny po celý rok,“ vysvětluje Marcos Couto, jeden ze zakladatelů Asinus Atlanticus.
Po přidání vody máme mléko identické s výchozím, se zachovanými všemi mikroorganismy a biologicky aktivními, vysoce funkčními látkami. Je to živé mléko avšak s určitou trvanlivostí. Společnost Asinus Atlanticus byla původně vytvořena, aby produkovala konvenční mléko a sloužila kosmetickému průmyslu. V dávných dobách se totiž oslí mléko používalo k lékařským a estetickým účelům a Kleopatra věřila, že koupelí v tekutině si může dlouho zachovat mládí. Když jsme však v roce 2014 zjistili, že oslí mléko „je to nejtotožnější, co existuje s mateřským mlékem a je proto ideální třeba pro děti, jejichž matky nemohou kojit, nebo pro alergiky (například na bílkovinu kravského mléka),“ tak Asinus Atlanticus přeměnil svou činnost na ekologickou produkci a pro službu unikátnímu segmentu: lidské spotřebě oslího mléka, říká zakladatel.
"Naši osli z Azorských ostrovů si mohou volně procházet ekologické ostrovní pastviny 365 dní v roce. Nepoužívají se zde žádné pesticidy, herbicidy ani GMO krmiva. Masová výroba, zpracované krmivo a kruté praktiky používané k výrobě levnějšího oslího mléka vedou k oslímu mléku, u kterého nelze očekávat stejné výsledky ani složení." Abychom zachovali vzácný a maximálně etický vztah mezi člověkem a zvířetem a toto gesto předků, rozhodli jsme se provádět dojení ručně, nejlépe venku, když to povětrnostní podmínky dovolí. Syrové oslí mléko je nejblíže mateřskému mléku a má řadu předností uznávaných pro lidské zdraví. Velmi lehce stravitelné je plné přirozených zdravotních výhod, je-li konzumováno jako doplněk zdravé a vyvážené stravy. Musíme dodržovat přísné hygienické a transformační procesy, abychom vám mohli nabídnout mléko, které si zachovalo všechny své vzácné vlastnosti.
V Asinus Atlanticus používáme nejdražší typ sušení mrazem neboli kryodesikaci (nejšetrnější lyofilizaci), což je proces dehydratace používaný při konzervaci potravin podléhajících zkáze, účinných látek, bakterií atd., při kterém dochází k jejich zmrazení a odstranění vody sublimací, aniž by prošly kapalným skupenstvím. Náš tým má nové a nejmodernější vybavení a také partnerství, která zajišťují používání nejnovějších technik důmyslnější lyofilizace a kontrolu kvality produktů.
Zaručené výhody kryodesikace:
- Zachovává nutriční vlastnosti potravin
- Prodlužuje trvanlivost produktu
- Absence vody také znamená zánik nežádoucích mikroorganismů
- Snadnost dopravy
***
Problematika MLÉKA obecně
Mléko různých zvířat je vždy nejvhodnější potravou pro mláďata tohoto konkrétního zvířete a hlavně - pouze v konkrétní době kojení. A to co je nejlepší pro toto zvíře, samozřejmě neznamená, že je vždy také nejlepší pro lidi jen proto, že dokážeme od jiných savců mléko získávat. Můžeme mít třeba to nejlepší organické kravské, ovčí, buvolí, velbloudí, kozí či jakékoli jiné mléko, ale v momentě kdy na něj budeme mít individuální citlivost, alergii, nebudeme ho správně trávit a/nebo ho budeme špatně kombinovat s jinými potravinami, tak je nám k ničemu a může naopak (navzdory hojnosti svých živin) i škodit. Toto je běžný problém moderního světa, mléka jsou často průmyslově ultra zpracovávaná, kontaminována chemií a léky, pocházejí od hybridizovaných plemen zvířat či špatně krmených zvířat a kromě toho jsou často získávána ne-eticky a nepřirozeně. V tomto smyslu by „nejlepším mlékem“ mělo tedy být mléko nejblíže mateřskému mléku a které je zároveň individuálně nejlépe snášeno/tráveno, které poskytuje unikátní benefity ospravedlňující jeho konzumaci a získávání (to je současně hlavní smysl) a které je získáváno maximálně eticky. Oslí mléko v nejvyšší světové kvalitě (jako je toto mléko) vše výše zmíněné splňuje a nabízí, stejně jako kolostrum vlastnosti, které jiná mléka postrádají a zároveň díky ultra lehké stravitelnosti ruku v ruce s absencí vedlejších účinků (běžně pozorovaných u lidské konzumace jiných zvířecích mlék). Je nutno na něj pohlížet spíše jako na unikátní alkalický doplněk stravy, pro lidi zaměřené hl. na imunitu a mikrobiom než na zdroj výživy.
Všeobecně vlastně nedoporučuji běžné mléčné výrobky a mléko, ale spíše vlastní výsledné produkty fermentace dle tradičních surových receptů starého světa a našich předků. Ideálně pak častěji produkty z kozího mléka, protože je svým složením bližší lidskému mateřskému mléku než jiné běžně dostupné druhy a jeho lepší stravitelnost hraje v objemu běžné stravy velikou roli - obzvláště pak u citlivých osob. Je však faktem, že oslí mléko, je (stejně jako kolostrum) kapitola sama za sebe a tvoří svou vlastní kategorii.
Oslí mléko - elixír nebo jídlo?
Oslí mléko (už kvůli jeho vysoké ceně a nízké makrovýživové/kalorické hodnotě) v žádném případě primárně nepijeme a neužíváme jako náhradu jiného mléka nebo jako zdroj kalorií a výživy (jídlo), ale stejně jako u kolostra - využíváme jeho specifických nativních látek pro cílenou podporu a modulaci imunitního systému především a užíváme ho v malých koncentrovaných dávkách srovnatelně s doplňky stravy (elixír).
Podle stávajících potravinových zákonů je zakázáno uvádět přesná tvrzení možných ochranných nebo léčivých účinků oslího mléka. Mnoho běžných lidí od lékařů přes holistické terapeuty a léčitele až po sportovce i vědce v dané oblasti po celém světě však důvěřuje tomuto přírodnímu doplňku stravy a svědčí o svých zkušenostech ve zprávách. Zainteresovaným lidem se doporučuje hledat studie a vědecké práce o oslím mléku samostatně na www.pubmed.gov. apod. Mezi nimi jsou některé cenné papíry, které mají vysoký vědecký standard.
Na rostoucí zájem o oslí mléko, jak z hlediska jeho benefitů pro nemocné a produkce, tak vědeckého výzkumu, upozorňují mnozí profesoři medicíny. Ve skutečnosti podle docenta na Aristotelově univerzitě v Soluni (APTH) Giorgose Arsenose není tento zájem ničím novým, ale má své kořeny ve starověku. A na vesnicích stále žijí starší lidé, kteří mohou potvrdit, že se v minulosti oslí mléko běžně používalo ke krmení dětí, protože moderní kojenecké sušené mléko neexistovalo. Mezitím co ne tak vhodná a lidskému mléku nepříliš podobná mléka většiny zvířat se musí nutričně úplně překopat, demineralizovat, snížit jim bílkoviny, zvýšit laktózu, (doplnit mikroelementy atd.), tak oslí mléko se dá použít přesně tak, jak je - maximálně se může přidat trocha vhodného oleje/tuku pro zvýšení kalorické hodnoty a esenciálních mastných kyselin. V historických pramenech se podle něj uvádí, že již ve starověku byly identifikovány četné medicinální vlastnosti oslího mléka, ale také jeho použití jako přírodní kosmetiky. Do začátku posledních desetiletí však byly dostupné informace o složení oslího mléka, stejně jako o jeho možném použití, extrémně omezené. „Také, když se podíváme na dnes dostupnou vědeckou literaturu, najdeme intenzivní výzkumnou činnost s tématem oslího mléka. Jen za posledních 5 let bylo publikováno přibližně 60 rozsáhlých prací, výhradně o oslím mléce. Tyto práce naznačují, že může být použito jako alternativní řešení pro kojence s nesnášenlivostí jiného mléka a ve vybraných případech i u alergií, ale také jako preventivní opatření u řady stavů dospělých“, upřesňuje pan Arsenos.
Mnozí chovatelé - znalci tvrdí, že navzdory jednotné legislativě pro mléčné produkty v EU oslí mléko díky přirozeně vysokému obsahu ochranných, antipatogenních látek (jako je lysozym aj.) a vysoké rezistenci na bakterie nepotřebuje (pokud je kvalitní a od zdravých a správně chovaných oslic) pasterizaci a je považováno za mléko nejodolnější. Obsahuje více laktózy a méně tuku než kravské mléko a vyznačuje se sladkou, lehkou chutí. Je také mnohem snáze stravitelné než všechny druhy mléka. Bohatá paleta vitamínů jej činí atraktivním jak pro konzumaci, tak pro péči o pleť.
Mj. díky komplexnímu výzkumu Kyperské technologické univerzity se mnohé z terapeutických vlastností oslího mléka staly známými a vědecky potvrzenými. Doporučuje se zejm. pro osoby zaměřené na: antioxidační, antibakteriální, antialergenní účinky, na obnovování střevní mikroflóry, na imunomodulaci, na mužskou potenci, anti-aging, biosyntézu kolagenu, sezónní depresi, na dermatologické problémy (lupénka, ekzém, dermatitida atd.), na obranyschopnost organismu, na zvýšení počtu protilátek, na kardiovaskulární činnost a krevní tlak, na celou trávicí sféru, na detoxikaci a stavy jater, na imunodeficienci při chemoterapii nebo dlouhodobém oslabení/stavu, na osteoporózu, respirační stavy, zažívací stavy, žaludeční vředy a na posilování zdravotního stavu v rámci komplexní terapie po operacích, úrazech, chronických onemocněních.
Různí specialisté na alternativní medicínu doporučují první kúru s oslím mlékem po dobu 3 měsíců, poté měsíční kúru vždy při změně ročního období.
Přesná zdravotní tvrzení léčivých efektů a medicináních vlastností nativního oslího mléka si musíte dohledat (vč. souvisejících výzkumných prací a studií) sami, zde nemohou být zveřejněna:
Vysokofunkční látky oslího mléka
Obecně se oslí mléko vyznačuje vysokým obsahem protilátek. Protože většina imunitních faktorů není druhově specifická, lze je také přenést na člověka. Velké proteiny, typu "anti-bodies", fungují hl. v gastrointestinálním traktu, zatímco menší imunitní faktory mohou být absorbovány do krve. Nejzajímavější jsou četné imunitní faktory. Jedná se o bioaktivní látky, které mohou přímo ovlivnit imunologické procesy: protilátky (= imunoglobuliny) a cytokiny.V následující části krátké seznámení s nejdůležitějšími imunitními faktory oslího mléka:
protilátky = imunoglobuliny
Imunoglobuliny jsou produkovány jako reakce imunitního systému na invazi patogenů. Protilátky interagují s bakteriemi, viry, alergeny atd. buď přímo, anebo "označením" pro jiné pomocné buňky IS savce. V našem oslím mléku jsme v testech analyzovali vysoké koncentrace imunoglobulinů, které jsou jen asi 7-8x nižší (cca 6g/l vs 40-50g/l) než ve vysoce kvalitním kolostru:
Protilátky IgG - tvoří největší část celkových imunoglobulinů.
Nejdůležitější složkou humorální imunity jsou protilátky. IgG je hlavní typ nacházející se v krvi a extracelulární tekutině, který kontroluje infekci tělesných tkání. Navázáním mnoha druhů patogenů, jako jsou viry, bakterie a houby, IgG chrání tělo před infekcí. Protilátky třídy IgG vyjadřují svou převažující aktivitu během sekundární protilátkové odpovědi. Obecně platí, že vysoké množství Ig inhibuje mikrobiální růst a přispívá k rozvoji imunity. Tato vlastnost je často používána jako argument pro připisování zdraví prospěšných účinků nejbohatšího zdroje (kolostra). Dodáním imunoglobulinů do lidského těla můžeme zvýšit hladinu IgG a zlepšit imunitní systém, abychom pomohli lidskému tělu zbavit se infekcí snadněji a rychleji a podpořili odolnost. Oslí mléko je vysoce bohatým zdrojem imunoglobulinů, zejména imunoglobulinů G.
Laktoferin
Laktoferin (LF) je glykoprotein vázající železo, který se nachází v mnoha tělesných tekutinách a v bílých krvinkách. Biologické aktivity LF jsou četné, za co jsou odpovědné si musíte, stejně jako jejich hl. funkci u savců dohledat v odborné literatuře, nesmíme zde v popisu uvádět žádná zdravotní tvrzení. Oslí mléko není v porovnání s kolostrem ani lidským mlékem tak významným zdrojem laktoferinu.
další imunitní faktory
cytokiny - jsou proteiny, peptidy nebo glykoproteiny sekretované specifickými buňkami imunitního systému. Oslí mléko obsahuje četné cytokiny s různými vlastnostmi: za co jsou odpovědné si musíte, stejně jako jejich hl. funkci u savců dohledat v odborné literatuře, nesmíme zde v popisu uvádět žádná zdravotní tvrzení. Působí společně s dalšími složkami oslího mléka, jako jsou protilátky, laktoferin atd.
glykoproteiny - jsou aktivní složky, které přispívají k účinnosti imunitních faktorů jejich ochranou před enzymatickým rozkladem v kyselých žaludečních podmínkách. V zásadě obsahuje oslí mléko mnoho cukrů. Rozpustné cukry oslího mléka brání vazbě bakterií a virů na střevní buňky.
Oligosacharidy - jsou cukrové sloučeniny s dlouhým řetězcem, které nejsou stravitelné. Oslí mléko obsahuje oligosacharidy, které jsou považována za účinné prebiotikum. S bifidogenními vlastnostmi slouží jako výživa prospěšné střevní flóry tlustého střeva.
Muramidáza (lysozym)
Lysozym je pozoruhodný přírodní antimikrobiální a antivirový enzym, který objevil Alexander Fleming v roce 1921. Podařilo se mu to při záměrném hledání lékařských antibiotik. V průběhu let přidával do bakteriálních kultur vše, co ho napadlo, a hledal cokoli, co by zpomalilo jejich růst. Náhodou objevil lysozym, když měl rýmu, přidal do kultury kapku hlenu a k jeho velkému překvapení to bakterie zabilo. Objevil jednu z našich vlastních přirozených obran proti infekci. Pozorováním reakce bakterií odvodil přítomnost „pozoruhodného bakteriolytického prvku“. Tento protein nazval lysozym pro jeho schopnost lýzovat (lyse) a inhibovat růst grampozitivních bakterií tím, že poruší jejich buněčné stěny. Fleming izoloval enzym z bílku slepičích vajec v roce 1922 a jeho baktericidní aktivita byla široce potvrzena ve 30. letech 20. století. Následné studie nalezly lysozym v biologických tekutinách (jako krev, hlen, slzy..) a tkáních mnoha živých organismů.
Matka příroda obdařila například bílek slepičích vajec (albumin) vysokým obsahem lysozymu pro ochranu žloutku a kuřecího embrya. To je také důvod, proč je dodnes albumin primární surovinou pro průmyslovou výrobu lysozymu ve farmacii. Již více než třicet let se lysozym využívá pro své silné přirozené antibakteriální a antivirové vlastnosti. Zabraňuje patogenním organismům, prodlužuje trvanlivost, zajišťuje bezpečnost potravin a posiluje imunitu. Lysozym je perfektní přírodní konzervační prostředek pro organické, řemeslné a minimálně zpracované potraviny, pomáhá v boji proti multirezistenci mikrobů tím, že nahrazuje chemická antibiotika avšak zcela přírodně.
Jako přírodní antimikrobiální látka je lysozym zásadní v boji imunitního systému proti infekci. Tento přírodní polypeptid s molekulovou hmotností 14,3 kDa se nachází v orgánech a tělesných tekutinách lidí, zvířat i rostlin. Lysozym je přirozeně přítomen v mateřském mléce, slzách, slinách a dokonce malinko i květákové šťávě, avšak vaječný bílek zůstává nejvýznamnějším průmyslovým zdrojem.
Problematika zdrojové suroviny lysozymu (není lysozym jako lysozym)
Lysozym je znám již více než sto let a jeho funkční vlastnosti byly studovány od jeho objevení. Ačkoli je lysozym široce používán v krmivářském průmyslu, není široce propagován jako funkční potravina pro lidskou výživu. Lysozym se obvykle získává z bílku slepičích vajec, ale ve vysokém množství se vyskytuje také v oslím mléce. Použití oslího mléka ještě není rozšířené, hlavně kvůli vysokým výrobním nákladům a omezené dostupnosti na trhu. Zatímco lysozym z vaječného bílku je levnější na výrobu, jeho biologická aktivita se extrakcí snižuje a stále je považován za alergen. Naproti tomu oslí mléko je defakto bez alergií (hypoalergenní) a co je nejdůležitější, obsahuje několik dalších sloučenin, které zvyšují jeho funkční výhody a synergické působení ve srovnání s extrahovaným lysozymem z vaječného bílku.
Lysozymy vaječného bílku jsou považovány za alergeny. Nejčastější příčinou potravinových alergií u dětí jsou vejce, přičemž hlavními alergeny jsou ovalbumin, ovomukoid, ovotransferin a lysozym. Bylo však izolováno až 24 různých antigenních proteinových frakcí a 68 procent jedinců alergických na vejce není senzibilizováno na lysozym. Protože lysozym extrahovaný z vaječného bílku může obsahovat stopy všech těchto dalších antigenních frakcí, alergické reakce na lysozym extrahovaný z vaječného bílku nemusí být nutně způsobený lysozymem ( Brasca a kol., 2013 ). Toto pozorování vysvětluje, proč jsou alergie na lysozym z vaječného bílku častější ve srovnání s lysozymem oslího mléka. Lysozym z oslího mléka nejenže postrádá tyto další vaječné alergeny, ale také neexistuje zkřížená reaktivita mezi vaječným bílkem a lysozymem oslího mléka.Alergie na lysozym z vaječného bílku nutně nevylučuje konzumaci lysozymu oslího mléka. Nedávno byly vyvinuty inovativní metody čištění lysozymu vaječného bílku. Získaný lysozym však stále zůstává kontaminován jinými proteiny z bílků slepičích vajec a výtěžky čištění se zdají být relativně nízké, což činí tyto novější metody velmi drahými ( Chen a kol., 2019 ). Druhá výhoda vyplývá z vysoké strukturální podobnosti lysozymu oslího mléka s lidským lysozymem. Aminokyselinové sekvence oslího mléka a lidského lysozymu se překrývají z 99%, zatímco mezi vaječným bílkem a lidským lysozymem je pouze 44% ( Martini a kol., 2018 ). Tato fakta naznačují potenciálně vyšší aktivitu lysozymu oslího mléka ve srovnání s lysozymem z vaječného bílku, protože lidský lysozym má několikanásobně větší antibakteriální aktivitu než lysozym z vaječného bílku a navíc je zde absence citlivosti/alergie.
Výživa hraje klíčovou roli ve zdraví lidských střev prostřednictvím zlepšení funkčnosti střevní bariéry. Oslí mléko představuje zajímavý zdroj přírodních antimikrobiálních faktorů, jako je právě lysozym. Nedávno byly popsány protizánětlivé vlastnosti aktivity lysozymu oslího mléka na myším modelu ileitidy. Současný nárůst spotřeby oslího mléka zdůrazňuje nutnost navrhovat zdravé mléko splňující mikrobiologické normy. Tato studie si klade za cíl definovat tepelné ošetření oslího mléka při zachování jeho vysoké lysozymové aktivity a vyhodnotit jeho příznivé účinky na model poškození střevní bariéry v důsledku chronického stresu u myší. K provedení tohoto experimentu byly odebrány vzorky syrového oslího mléka na 15 různých francouzských farmách. U každého vzorku byla hodnocena mikrobiologická analýza a obsah a aktivita lysozymu. Poté bylo provedeno několik tepelných úprav, aby se definovala kombinace času a teploty, která umožnila jak snížení počtu celkových mikroorganismů, tak prodloužení skladovatelnosti produktu ale dostatečné zachování aktivity lysozymu. Byl hodnocen příznivý účinek zahřátého oslího mléka na střevní bariéru myší a porovnáván se syrovým oslím mlékem. Zjistili jsme, že vzorky syrového oslího mléka vykazovaly nízké celkové mezofilní mikrobiální počty a nebyly detekovány žádné patogeny (díky úplné absenci tepelné úpravy). Mezi různými testovanými postupy průmyslově užívaného tepelného ošetření byla jako nejoptimálnější kombinace času a teploty pro zachování lysozymové aktivity a prodloužení trvanlivosti oslího mléka určena termizace (šetrnější úprava jen do 2 minut okolo 70°C ve srovnání s pasterizací která trvá až 30min při teplotách okolo 65°C). Orální podávání tohoto tepelně ošetřeného oslího mléka myším působilo proti chronickému poškození střev vyvolanému tresem, které se projevuje hyperpermeabilitou střev a zánětem nízkého stupně, podobně jako syrové oslí mléko. (pozn.: toto AA mléko je upraveno bleskovou termizací do 30 sekund a při teplotě okolo 60°C). Poprvé jsme prokázali, že orální intervence s oslím mlékem, optimálně tepelně upraveným pro zachování enzymatické aktivity lysozymu, zlepšuje poškození střevní bariéry spojené s psychickým stresem u myší. ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31326167/ )
Nízký mikrobiální obsah a vzácná přítomnost patogenních bakterií v oslím mléce jsou připisovány výše popsaným přírodním antimikrobiálním látkám, především lysozymu a laktoferinu, přítomným v oslím mléce. Oslí mléko má antibakteriální vlastnosti mj. proti bakteriím, jako jsou Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Enterococcus faecalis a Shigella dysenteri. Lysozym je důležitý enzym, který prokázal antimikrobiální aktivitu proti některým patogenním bakteriím a je schopen inhibovat viry, houby a parazity. Je známý svou schopností hydrolyzovat polysacharidy bakteriálních buněčných stěn, čímž zabraňuje rozvoji bakterií. Lysozym má také schopnost indukovat v buňkách produkci oxidu dusnatého, což je vazodilatátor, který pomáhá zlepšovat průtok krve a snižovat krevní tlak.
Poznámka k přímému užívání:
Pro nadřazenou absorbci a využitelnost doporučuji užívat oslí mléko stejně jako kolostrum a to tak, že vysypete na lžíci a příjmete prášek přímo do úst. V ústech nechte oslí mléko promíchat se slinami a rozžvýkejte. Poté bez zapití vodou spolkněte. Pít doporučuji až po nějaké době. Tímto způsobem se mnoho bioaktivních látek vstřebá již skrze sliznici dutiny ústní a zbytek se dostane do žaludku již prosliněný což dále maximalizuje všechny benefity.
V každém případě se však dá produkt i klasicky pít jako rekonstituované mléko dle informací na oficiání etiketě. K tomu však doporučujeme:
- Nepoužívejte ideálně k přípravě žádnou vodu, která je kyselá nebo silně chlorovaná. Používejte čistou filtrovanou a neutrální/alkalickou vodu.
- Pokud používáte městskou nebo studniční vodu, otestujte ph! pH vody se může lišit od alkalické po kyselou, když město změní chemikálie používané k čištění vody. Voda ve studni se může měnit z faktorů prostředí atd.
- Pokud máte filtrační systém s reverzní osmózou nebo destilační systém, mohou vaši vodu okyselit. (Pro všechny vědecké nerdy: „Destilace a reverzní osmóza mohou snížit pH vody, čímž ji okyselí. Vyčištěná voda absorbuje oxid uhličitý z okolního vzduchu. Vodě trvá 2 hodiny, než absorbuje oxidem uhličitý, v tomto okamžiku se voda ustálila a bude kyselá…“ Vodní filtry, které snižují pH – a jak to dělají – Průvodce čištěním vody
- Alkaline bioHACK lvl 999: přidejte do své filtrované vody malinké množství 9X bambusové fialové soli ( https://www.adamraw.cz/9xpurple-bamboo-salt/ ) nebo okinawa minerálů ( https://www.adamraw.cz/okinawa-minerals/ )
Zajímavosti a něco z historie
Téměř 117-letá "supercentenariánka": María Capovilla byla ekvádorská superstoletá, která byla v Guinessově knize rekordů uznána jako nejstarší potvrzená žijící osoba na světě v době její smrti. Byla poslední potvrzenou osobou narozenou v 80. letech 19. století. V 116 letech a 347 dnech v době své smrti je nejstarší ověřenou osobou, která kdy žila v Ekvádoru. María i její rodina věřili, že pravidelná konzumace čerstvého oslího mléka z rodinné farmy po celé její mládí jí zajistilo tuto nevídanou dlouhověkost. Měla 5 dětí.
Uvádí se také, že papež František (87), hlava katolické církve, dostával jako dítě k pití oslí mléko (což sám potvrdil).
Sun Simiao, král medicíny za dynastie Tang, zaznamenal v prameni „Qianjin Food Treatment“: „Oslí mléko: sladké chuti, studené povahy, se hlavně používá k potírání plicního kašle, žízně, žloutenky, epilepsie u dětí, gynekologických bolestí, akutní anginy pectoris, horka a červených očí a vyživuje jin.
Li Shizhen, lékařský vědec z dynastie Ming, zaznamenal v prameni "Compendium of Materia Medica": "Oslí mléko je sladké, studené a netoxické. Používá se hlavně k léčbě horka a žloutenky/jater u dětí. Je vhodné užívat k potírání silné horečky, zmírnění žízně a léčbě horka a křečí". Teplo, epilepsie u dětí, časté tepelné vaření, zlé čchi, zmírňuje otravu horkem a zabraňuje akné a vyrážce."
Hérodotos, velký řecký historik, shrnul svůj záměr do vzorce: „nutrit, roborat, altérat“, to znamená „vyživuje, posiluje a stimuluje“.
Hippokratovy poznatky o vlastnostech oslího mléka položily základ pro jeho dnešní využití: Řekové považovali oslí mléko za vynikající lék. Hippokrates ji doporučoval na všechny druhy stavů: od otravy, bolesti kloubů, kašle, infekce až k hojení ran a na gastrointestinální problémy. Oslí mléko nabízí širokou škálu použití, která dokazuje jeho aktuálnost od starověku až po moderní dobu.
Římané z něj udělali luxusní nápoj: Poppea, manželka císaře Nera, používala oslí mléko k udržení lesku a vláčnosti své pokožky. Messalina, římská císařovna, manželka císaře Claudia I. (10 př. nl-54 n. l.) používala obličejové masky s oslím mlékem namočeným na krajících chleba.
Během renesance François 1er, král Francie, vyčerpaný válkami a výstřelky: se řídil radou lékaře původem z Konstantinopole jež mu doporučil lék z oslího mléka, který byl podle jeho vlastních slov pro něj zázračný: „Jednoho dne mi mléko od osla vrátilo zdraví."
Skutečně známé již od starověku: Nejstarší historické záznamy pocházejí až z roku 2500 před naším letopočtem. Byly nalezeny na egyptských basreliéfech, ale teprve renesance přinesla tomuto mléku skutečnou vědeckou pozornost.
V Indii se i dnes: oslí mléko dává novorozencům k posílení jejich imunitního systému a také k tomu, aby „měli dobrý, silný hlas“ a nezapomínejme, že oslí mléko se ještě nedávno v 70. letech 20. století v Řecku reálně používalo jako velmi účinná léčba dávivého onemocnění - černého kašle.
Oslí mléko bylo prodáváno na počátku 20. století ke krmení osiřelých miminek a pro péči o nemocné děti, nemocné a staré lidi: V tradici tohoto používání oslího mléka se zrodily tzv. asineries v Itálii, Francii, Belgii, Švýcarsku, Německu... Současný úspěch těchto konkrétních zařízení využívajících oslí mléko potvrzuje pověst předků a důležitost jeho vitálních vlastností z historie. Staletí nijak neovlivnila jeho kvality. Dnešní vědecká komunita uznává přednosti tohoto odkazu: oslí mléko je ve srovnání s jinými mléky nesrovnatelnou náhražkou lidského mléka a přírodním produktem s potravinářskými a kosmetickými vlastnostmi tak vzácnými jako žádné jiné.
Trávící trakt: Oslí mléko se historicky používalo na všechny střevní tranzitní potíže, a to jak u dětí, tak u dospělých. Špatná strava narušuje střevní flóru a často způsobuje průjmy, zácpu a další problémy. Oslí mléko díky vysokému obsahu lysozymu ničí patogenní bakterie ve střevech. Předčasně narozené nebo nemocné děti by neměly pít kravské mléko: kromě toho, že má velmi odlišné složení od mateřského mléka a působí kysele, tak toto mléko váže toxiny. To může případ nemocného dítěte jen zhoršit. Na rozdíl od kravského mléka obsahuje oslí mléko imunoglobuliny, které hrají roli v boji proti infekcím a regenerují střevní flóru (zejména u kojence, který si ještě nevytvořil střevní imunitní bariéru).
Kosmetika s oslím mlékem: V moderní době se kosmetický průmysl čím dál více zaměřuje především na produkty vyrobené z přírodních surovin. Mléčný původ je přírodní a je klíčovou složkou široce používanou v kosmetickém průmyslu. Kromě legendy o Kleopatře, jež se koupala v oslím mléce různé vědecké studie prokázaly, že kosmetické přípravky s obsahem oslího mléka vykazují výjimečně příznivé benefity pro kůži. Oslí mléko poskytuje přirozenou výživu pleti a tonizuje ji. Oslí mléko přirozeně obsahuje antibakteriální sloučeniny, jako je lysozym a laktoferin, které inhibují růst patogenních bakterií na kůži a snižují míru kožní infekce.
Fermentování oslího mléka: Oslí a kobylí mléko bylo historicky široce používané jako vhodné médium pro výrobu probiotických nápojů použitím bakterie lactobacillus. Např. tzv. koumiss je fermentované koňské/oslí mléko používané ve střední Asii od starověku nomády. Koumiss je národní nápoj z Mongolska. Mongolové mají přísloví, že "kumys léčí 40 nemocí".
Játra: Oslí mléko ulevuje játrům a zároveň dodává základní i unikátní živiny s minimem tuku a kalorií. Oslí mléko bohaté na alfa-laktalbumin obsahuje hodně cystinu, aminokyseliny, která působí na játra a podporuje detoxikaci. V Německu nabízejí specializované kliniky oslí mléko v rámci rehabilitace pro alkoholiky. Několik dokumentů vysvětluje, že koumiss (fermentované mléko viz výše) se používá v sanatoriích jako medicína při léčbě hepatitidy.
Nejdražší sýr světa je Pule z oslího mléka: Ačkoli je těžké uvěřit, že skromný osel je zdrojem nejdražšího mléka i sýra na světě, je to právě "Pule", vyrobený z mléka balkánských oslů, který je uctíván milovníky sýrů po celém světě jako vzácná pochoutka - jeho cena je kolem 30 tisíc kč za kilogram. Pule, který vyrábí pouze jedna farma a její partneři v Srbsku, vyžaduje více úsilí než většina ostatních sýrů, což jen zvýšilo jeho přitažlivost – a jeho cenu. S přibližně 25 litry oslího mléka, které je potřeba k výrobě pouhého jednoho kilogramu tohoto drobivého bílého sýra, jeho výroba vyžaduje mnoho oslů po mnoho měsíců. Bohatá chuť a měkká konzistence, pule se skládá z 60 procent oslího mléka a 40 procent kozího mléka. Jeho přemrštěná cena odráží práci vynaloženou na výrobu sýra – dojení osla probíhá třikrát denně ručně. V průběhu roku náklady na údržbu farmy dosahují celkem 2,5 milionu korun. Zatímco krávy mohou poskytnout až 60 litrů mléka za jeden den, jenny (samice osla) produkuje kolem max 1-2 litrů denně, což je hlavní důvod vysoké ceny oslího mléka.
...Oslí mléko bylo používáno již od starověkých egyptských, řeckých a římských dob, a to nejen pro jeho nutriční hodnotu pro kojence, ale také pro jeho blahodárné vlastnosti péče o pleť. Později bylo uctíváno jako běžný přírodní lék na mnoho onemocnění a prokázalo se také ve francouzských sirotčincích na konci XIX. nebo na začátku XX. století, kdy kojenci dostávající oslí mléko rostli dobře a s nižší úmrtností než ti, kterým bylo podáváno kravské mléko, jak uvádí Carminati et al. (2017) a Fantuz et al. (2016). V současné době je oslí mléko považováno za skutečně léčivou celistvou potravinu (neboli „farmaceutická potravina/nutraceutikum“) pro své nutriční a funkční vlastnosti a pro složení podobné mateřskému mléku ve srovnání s jinými druhy mléka. Carminati et al. (2017) uvedl, že by měla být podporována konzumace fermentovaných produktů z oslího mléka (s vyšším obsahem peptidů) staršími lidmi, díky tomu že jde o vynikající a ultra lehko stravitelný zdroj biologicky dostupného vápníku, o nízkém kalorickému příjmu a se schopností modulovat oslabenou imunitu starších lidí skrze trávící systém, včetně imunitní reakce střevní sliznice. Kromě toho použití určitých nových technologií, jako je kryodesikace a mikroenkapsulace, umožňuje lepší a snadnější využití tohoto živočišného produktu. Potravinářský průmysl by se měl maximálně snažit zvýšit produkci a dostupnost oslího mléka na trhu; to zvýší povědomí a podpoří toto důležité odvětví a zdůrazní potravinářské aplikace s mnoha zdravotními přínosy nejen pro rostoucí kojence jež nemohou být z nějakého důvodu normálně kojeni, ale i pro všechny věkové kategorie, rekonvalescenty a starší osoby. Pro všechny tyto výhody a všestrannost se budoucí výrobní systémy musí zavázat, že spojí ziskovost se zodpovědností při ochraně dobrých životních podmínek zvířat a lidí a prevenci chronických onemocnění, stejně tak jako razí (a úspěšně realizuje) náš partner Asinus Atlanticus (AA) z Terceiry - výrobce nejlepšího oslího mléka na světě.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.