Hořčík L-Treonát, Magtein

999 Kč / ks
Skladem

Vysoce efektivní, nadřazená forma hořčíku ceněná pro vysokou vstřebatelnost a využitelnost v mozku a pro buňky v těle.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Raw´s Magnesium L-Threonate (Hořčík L-treonát) ve své jediné pravé a originální patentované verzi (Magtein®) na trhu - je vysoce efektivní forma hořčíku ceněná pro vysokou vstřebatelnost a využitelnost v mozku a pro buňky v těle. Magnesium treonát pomáhá synaptické plasticitě (s tím souvisí učení, paměť a kognitivní funkce), zvyšuje podle výzkumů obsah hořčíku v mozku o cca 15%, kam se ostatní formy hořčíku obtížně dostanou. Též hraje roli v procesu snižování stárnutí mozku.

Pozor na kvalitu produktu, originál je jen jeden!

Vždy hledejte originální logo na produktu, který opravdu obsahuje patentovanou formu hořčíku Magtein.

S patentem se pojí přísná licenční pravidla a součástí licence je nejenom nutnost uvedení loga, ale také doporučené dávkování musí být stejné per kapsle u všech výrobců. V produktu Raw´s Magtein najdete svůj patentovaný hořčík treonát přímo od výhradního Evropského distributora a zabalen v naší výrobně nejkvalitnějších doplňků stravy v ČR. Spojili jsme ho po schválení výrobcem a na základě smlouvy/licence pro použití v doplňku stravy pouze s výběrovým criollo kakaem a zakapslovali pro praktické užití kdykoli a kdekoli. Kapsle mohou být také otevřeny a jejich obsah konzumován napřímo, či jako součást jiné směsi.

Magtein logo

Magnesium L-threonate se dá nakoupit jako surovina v Číně, obecně se označuje jako C8H14MgO10 98-99% prášek - rozhodně se nejedná o Magtein, ale o jeho napodobeninu čínskými producenty. Tím, že se jedná o 98-99% kopii, tak není zaručena konzistence a složení dle patentu, který není ještě uvolněn a nakupuje se za předem domluvené podmínky.

Neříkáme, že je to apriori špatně, každý si může koupit co chce podle libosti, ale je potřeba mít se na pozoru a přijmout riziko v případě, že si takovou verzi koupíte.

Takový produkt by měl splňovat nejenom mikrobiologii, ale také testy na surovinu, tedy že se opravdu jedná o molekulu treonátu hořečnatého v uvedené koncentraci.

Proč je hořčík důležitý pro naše tělo?

Hořčík je na 4. místě jako jeden z nejhojnějších minerálů v těle. Je důležitý pro cca 300 enzymatických reakcí v těle. Primárně se nachází v kostech. Též je důležitý pro mnohé fyziologické fuknce

Magnesium je králem mezi minerály, stejně jako vitamín D je králem mezi vitamíny.

Hořčík je zodpovědný za správné fungování základních metabolických procesů, mj. syntézy DNA, včetně replikace a svalovou kontrakci. Hraje zásadní roli při tvorbě energie, to co nazýváme ATP (adenosintrifosfát) je ve skutečnosti Mg-ATP. Nesmíme zapomínat, že většina biologických enzymů katalyzují stresovou reakci pomocí hořčíku.

Schválená tvrzení dle EFSA:

  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Přispívá k elektrolytické rovnováze.
  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu.
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
  • Přispívá k normální činnosti svalů.
  • Přispívá k normální syntéze bílkovin.
  • Přispívá k normální psychické činnosti.
  • Přispívá k udržení normálního stavu kostí.
  • Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů.
  • Podílí se na procesu dělení buněk.

Na co si dát pozor při konzumaci potravin?

Nezapomeňme Ze stravy bohaté na Mg2+ se vstřebá řádově 30-40%. Tedy při 350 mg dojde k využitelnosti cca 105 - 140 mg (5mmol Mg2+).

Mezi příklady potravin obzvláště bohatých na magnesium mj. patří (pořadí podle obsahu hořčíku):

Potraviny (100 gramů) obsah hořčíku (mg):

  • Mořské řasy, agar - 770 mg
  • Koriandr list (koření) - 694 mg
  • Dýňová semínka, sušené - 535 mg
  • Kakao, suchý prášek, neslazené - 499 mg
  • Bazalka - 422 mg
  • Semena kmínu (koření) - 386 mg
  • Para ořechy, sušené - 376 mg
  • Petržel - 372 mg
  • Mandlové máslo - 303 mg
  • Syrovátka, sladká - 176 mg
  • Pórek - 156 mg
  • Kapusta, syrová - 88 mg
  • Špenát - 79 mg

Upřednostňuji výše uvedený seznam potravin a schválně neuvádím problematické zdroje, které v mnohých případech působí antagonisticky (tedy obsahují nadmíru minerálů, fytátů a dalších látek, které naopak hořčík blokují nebo přímo soutěží o transportní systémy v organismu). Je důležité upřednostnit potraviny z eko produkce - chemická hnojiva a pesticidy nepřispívají k optimálním hodnotám hořčíku v půdě.

Pro maximální potenciál doplňku s hořčíkem nekombinujeme s mlékem a ideálně bez potravin na seznamu níže. Magnesium totiž interferuje s fosforem a draslíkem:

  • Strava bohatá na fosfor (maso i drůbež, ořechy, mléko a luštěniny).
  • Strava bohatá na draslík (avokádo, banány, pomeranče, brambory, mléčné výrobky a vajíčka).

Některé další zdroje bohaté na hořčík, jak mnozí z vás tuší nemusí být vyhovující i ze zdravotního pohledu, proto je nemá smysl upřednostňovat:

  • káva
  • čaj
  • oříšky
  • luštěniny (fytáty, fosfor)
  • celozrné cereálie
  • mléčné výrobky (problematické kvůli obsahu vápníku - antagonista)
  • tofu (pokud sóju jíte, tak se podívejte po fermentované verzi nigari - magnesium chlorid se používá v procesu výroby pro sražení sojového mléka)
  • kravské mléko (antagonista vápník - interference na svalové úrovni při svalové kontrakci)

    Jak je to s biodostupností hořčíku v našem těle?

    Doporučený denní příjem iontů hořčíku je pro dospělého muže cca 400 mg a pro ženu cca 300 mg, což v průměru odpovídá 15 mmol Mg2+.

    Hlavním orgánem, kde se hořčík vstřebává je tenké střevo, též dochází k resorpsi i v tlustém střevě (dále GIT).

    Ze stravy bohaté na Mg2+ se vstřebá řádově 30-40%. Tedy při 350 mg dojde k využitelnosti cca 105 - 140 mg (5mmol Mg2+).

    Nesmíme opomenout, že na míru přijatých iontů z GIT má velký vliv složení stravy, hormonální vyváženost v našem organismu a v neposlední řadě stav střev (negativně působí chronické střevní záněty a další potíže).

    Mezi některé faktory zvyšující resorpci iontů hořčíku patří:

    • Vitamín D (není na mysli prekurzor cholecalciferol), ale jeho aktivní metabolit kalcitriol, o tom, že skoro všichni nemáme optimální hodnoty vitamínu D není třeba psát (doporučuji biochemické vyšetření),
    • Parathormon (PTH) - podílí se na přeměně prekurzoru vitamínu D na aktivní formu a tím nepřímo pomáhá resorpci hořčíku,
    • Růstový hormon (HGH) - a jeho optimální hladiny,
    • Tyroxin - hormon štítné žlázy (T4) - folikulární buňky potřebují ke správné funkci jód (více není lépe),
    • Vitamín B6 - pyridoxin (rozpustný ve vodě, přirozený zdroj: játra, vepřové maso, makrely, vejce, špenát, avokádo, ořechy...).

    Některé faktory, které snižují nebo blokují resorpci iontů hořčíku:

    • Strava extra bohatá na tuky a bílkoviny (důvodem je tvorba špatně vstřebatelných komplexů zabraňujících mj. zpětné resorpci),
    • Strava s vysokým obsahem iontů Ca a Zn (pozor na vyváženost stravy, vápník a zinek soutěží s ionty hořčíku a transportní systémy; tedy nejíst zinek spolu s hořčíkem, podobně nejíst vitamín C se selenem...),
    • Pozor na vlákninu (převaha vlákniny, uměle dodané - psyllium, nebo přirozené např. ze zeleniny; pozor na přílišné dodržování některých alternativních výživových stylů), též ovlivňuje zpětnou resorpci
    • Aldosteron (prekurzorem je cholesterol, souvislost s connovým syndromem, tedy pozor na nevhodný životní styl - stres, nadmíra tuků ve stravě...).
    • Medikace - pozor na antibiotickou rodinu aminoglykosidů (baktericidní antibiotika), některé imunosupresory, theofylin (respirační léčba), anfotericin B (širokospektrální antibiotikum na mykózy), chemoterapeutika a antibiotika blokují transport magnesia v ledvinách (TALH) - hlavně při dluhodobém užívání, digoxin (srdeční onemocnění)...
    • Diabetes, alkoholismus
    • Stres a vysoká hladina kortizolu (magnesium naopak pozitivně ovlivňuje hladiny kortizolu a též stimuluje produkci prekurzoru DHEA)

    Regulaci exkrece iontů hořčíku mají na starosti ledviny. Je hodně faktorů, které donutí ledviny vylučovat hořčík, jedním z komerčně známých termínů je metabolická acidóza.

    Nesmíme také zapomenout na fakt, že 60-70% iontů hořčíku se vyloučí stolicí, tedy záleží na stavu vašich střev při resorpci hořčíku (negativně působí - malabsorpční syndrom, celiakie, chronické střevní záněty, cystická fibróza a další).

    Pro koho je vhodné doplňovat hořčík?

    V případě, že máte podezření na:

    • nadměrné stresové faktory (stres se podílí na vylučování hořčíku z těla, vysoký kortizol)
    • vysoký krevní tlak,
    • křeče v dolních končetinách,
    • migrénu, úzkost, podrážděnost, deprese,
    • srdeční choroby (naprosto klíčový pro kardiovaskulární zdraví, někteří lékaři podávají hořčík před některými operacemi),
    • nestabilní hladinu cukru v krvi,
    • nespavost
    • problémy s obezitou
    • osteoporózu
    • cukrovka (poku jste rezistentní na inzulín dochází k problému k ukládání hořčíku a začne jeho vylučování močí; nedostatek ovlivňuje produkci energie - vyčerpání hořčíku předchází inzulínové rezistenci)
    • syndrom neklidných nohou

    Doporučený denní příjem iontů hořčíku je (což průměrně odpovídá 15 mmol Mg2+):

    • pro dospělého muže cca 400 mg
    • pro dospělou ženu cca 300 mg.

    Pro muže starší 31 let platí cca 420 mg denně, pro ženy cca 320 mg denně.

Výhody produktu a co to je magnesium L-treonát (Magtein)?

Magnesium L-treonát (MMFS-01 nebo-li Magtein™) je L-threonová kyselina zkombinovaná s hořčíkem Mg2+.

Magtein® (L-threonát hořečnatý) je založen na více než desetiletém výzkumu vedeného původním vynálezcem Dr. Liu. Magtein® je revoluční hořčíkový produkt, který prochází hematoencefalickou bariérou a podporuje zlepšené kognitivní funkce.

Magtein je ve skutečnosti jediná potvrzená forma hořčíku, která vykazuje schopnost prostoupit hematoencefalickou bariéru mozku.

Počáteční studie na zvířatech ukazují, že Magnesium L-treonát pomáhá udržovat zdraví neuronových buněk a zvyšuje neuronální plasticitu. 

Poslední randomizovaná dvojitě zaslepená studie (včetně kontroly placeba efektu) na lidech proběhla v srpnu 2016 (publikováno v Journal of Alzheimer’s Disease). Magnesium L-treonát (MMFS-01) potvrdil potenciál při zlepšení kognitivních funkcí u starších lidí.

Magtein byl také hodnocen v sérii kognitivních testů ve čtyřech hlavních doménách mozku: exekutivní funkce, pracovní paměť, pozornost a epizodická paměť. Všechny oblasti vykazovaly významné zlepšení po 6 a 12 týdnech. Bylo prokázáno, že magtein významně zvyšuje koncentraci hořčíku v mozku, zlepšuje kapacitu učení, krátkodobou a dlouhodobou paměť, pracovní paměť a synaptická spojení u jednotlivců všech věkových kategorií. Studie naznačují, že dlouhodobé zvýšení hladiny hořčíku v mozku může pomoci zvýšit synaptickou plasticitu v oblastech mozku spojených se stresem a náladou. Údaje in vivo naznačují, že Magtein může také podporovat schopnosti zvládat stresové události a podporovat emocionální reakce na strach a úzkost.

Testy Dr. Liu ukazují, že magnesium L-treonát se po absorpci dostane lépe do mozku než ostatní formy magnesia a vykazuje tak nejlepší výsledky.

Magtein graf

Znamená stáří opravdu automatickou ztrátu paměti?

Z výzkumu vyplývá, že Magtein výrazně pomáhá synaptické plasticitě (s tím souvisí učení, paměť a kognitivní funkce). Magnesium treonát zvyšuje podle dosavadních výzkumů obsah hořčíku v mozku o cca 15% tam, kde se ostatní formy hořčíku obtížně dostanou.

Různé sloučeniny hořčíku se významně liší v biologické dostupnosti, a tím jejich schopnosti zvýšit synaptickou plasticitu, která vede ke zvýšení paměti a kognitivních funkcí.

Ztráta synaptické plasticity mozku souvisí přirozeně se stárnutím (zapomínání, únava, neschopnost rychlé reakce a další). Pomocí správné formy magnesia lze podle vědců tento proces velmi zmírnit. Některá data na zvířecích modelech jsou ještě optimističtější. 

V roce 2015 team okolo profesora Guosong Liu (viz. níže) zkoumal pacienty od 50 do 70-ti let a došel k závěru, že suplementace magnesiem L-treonát napomáhá signifikantně snižovat proces stárnutí mozku.

Mozek

Hořčík je pro mozek naprosto klíčový.

Hořčík přispívá k regulaci formování kritických spojení buněk v centru učení a paměti v mozku. Ionty hořčíku kontrolují elektrické iontové dráhy v šedých buňkách. Čím více signálů dokáží přenést tím je větší spojení a lepší paměť. 

Srovnání výhod Raw´s magnesium L-treonátu (Magtein)

  • neobsahuje zbytečná či umělá plnidla, barviva a konzervační látky (magnesium stearát), též non GMO
  • 2000 mg Magteinu v doporučené denní dávce (maximální povolená dávka, která je dostupná v suplementech na trhu), 144 mg hořčíku s vysokou biodisponibilitou

    Jaké formy hořčíku se používají v doplňcích?

    • Magnesium glycinát - chelátová forma hořčíku (běžně 14% elementárního hořčíku u Albionu magnesia je to 18%) - dobrá alternativa, nicméně ne tak efektivní jako L-treonát
    • Magnesium oxid - nechelátová forma vázaná na organickou kyselinu nebo mastnou kyselinu, obsahuje cca 60% elementárního hořčíku (vstřebatelnost cca 4%)
    • Magnesium chlorid/laktát - obsahuje cca 12% elementárního hořčíku, nicméně je efektivnější než magnesium oxid
    • Magnesium sulfát/hydroxid - typická laxativa, obsahuje cca 42% elementárního hořčíku
    • Magnesium karbonát/uhličitan hořečnatý - používá se též na překyselení žaludku, obsahuje cca 29 - 45% elementárního hořčíku
    • Magnesium taurát - kombinace hořčíku a aminokyseliny (taurine) 
    • Magnesium citrát - obsahuje cca 12% elementárního hořčíku, podobně je na tom magnesium aspartát (vstřebatelnost u obou je až 70%)
    • Magnesium orotát - cca 7% elementárního hořčíku z tablety
    • magnesium glukonát - cca 6% elementárního hořčíku z tablety (vstřebatelnost cca 56%)

    Je nutné rozlišovat obsah elementárního hořčíku v tabletě a vstřebatelnost tohoto obsahu pro organismus.

    Guosong Liu, M.D., Ph.D.

    Dr. Liu - pomohl vyvinout tuto účinnou látku Magtein™

    Profesor Guosong Liu, M.D., Ph.D. je prezident a zakladatel Centra pro učení a paměti, School of Medicine, Tsinghua University, Peking, Čína a mimořádným profesorem Centra pro učení a paměti, University of Texas Austin.

    MIT logo

    Dr. Liu působil 10 let ve výzkumu MIT (Massachusetts Institute of Technology), posuzoval různé sloučeniny hořčíku a jejich schopnost zvyšovat hladiny hořčíku v mozku.

    Různé sloučeniny hořčíku se významně liší v biologické dostupnosti, a tím jejich schopnosti zvýšit synaptickou plasticitu, která vede ke zvýšení paměti a kognitivních funkcí.

    Dr. Liu přezkoumává biochemii a signalizační mechanismy, které vedly k tomuto novému vývoji kognitivních funkcí a vlivu hořčíku L-treonátu na Alzheimerovu chorobu na zvířecích modelech, stejně jako nedávnou studii o posouzení úrovně hořčíku u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

    Magtein graf

    Dr. Liu také pomohl vyvinout Magtein a molekulu hořčíku L-treonát. Magnesium L-treonát ukazuje ve studiích slibný potenciál pro:

    • zvýšení hladiny hořčíku v mozku
    • zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti
    • stejně jako zlepšení prostorového vnímání a kognitivních funkcí.

    Testy Dr. Liu ukazují, že magnesium L-treonát se po absorpci dostane lépe do mozku než ostatní formy magnesia a vykazuje tak nejlepší výsledky v této sféře ze všech dostupných forem. Dr. Liu též pracuje na hypotéze ukazující koleraci mezi nedostatkem hořčíku a výskytem Alzheimerovy choroby. Dle jeho zjištění pacienti s chorobou mají nízké hodnoty hořčíku.

Upozornění:
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu. Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použití produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz