BrainMax Pure Cacao, Bio Kakao z Peru, 500 g
Detailní popis produktu
BrainMax Pure Cacao, Bio Kakao z Peru, 1000 g
Kakaový prášek z čistých peruánskách bobů představuje zdroj polyfenolů, theobrominu a minerálů. Kromě toho kakao obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou tělo používá k výrobě serotoninu a díky tomu může pozitivně působit na psychiku a podporu energie. Kakao je také zdrojem železa, který je na rozdíl od některých rostlinných zdrojů minerálu snadno vstřebatelný. Proto je kakao oblíbený zdroj železa u veganů.
Více informací o kakau se dozvíte na BrainPedia.cz
Možnosti použití kakaa
- Pro přípravu jednoduchého lahodného nápoje smíchejte 2 až 3 polévkové lžíce kakaa s vašim oblíbeným rostlinným mlékem. V případě potřeby přidejte svůj oblíbený adaptogen: maca, ashwagandha, lékořice.
- Přidávejte lžíci kakaa do svých oblíbených proteinových šejků.
- Další možnosti využití kakaa objevíte v kuchyni, kde ho můžete přidávat do dezertů nebo při pečení.
5 zajímavostí, které jste možná o kakaových bobech netušili
- Kakaové boby obsahují více než 300 zdraví prospěšných sloučenin.
- Kakaovníky je třeba vysadit vedle vysokých stromů, aby byly chráněny před přímým slunečním zářením. To je důvod, proč často vidíte kakaové stromy vysazené mezi mangovníky a papájami.
- Více než 70 % produkované kakaa na světě pochází ze západní Afriky.
- Výnosy kakaa jsou malé a náročné na práci – částečně proto, že neexistuje žádný stroj na jeho sklizeň, takže se vše dělá ručně.
- Kakaovník je pokrytý květy, které jsou opylovány drobným pakomárem. Úspěšně opylené květy nesou plody, kterými jsou oválné kakaové lusky.
Populární recepty s kakaem
Kakaová buchta z kefíru
Složení:
-
1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1/2 hrnku kokosového cukru
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 hrnku kakaa
- 4 lžíce roztopeného kokosového oleje
- 2 vejce
- 500 ml kefíru
Postup:
V míse smícháme suché suroviny a promícháme. Následně přidáme kokosový olej nebo máslo, vejce, kefír a tekuté těsto nalejeme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů 20 minut. Buchtu po upečení můžete namazat domácí marmeládou či povidly a zasypat kokosem. Nebo prostě jíst jen tak.
Proteinový čoko DONUT
Složení:
- 30 g kokosové mouky
- 20 g čokoládového proteinu
- 1 lžíce kakaa
- Špetka prášku do pečiva
- 1 lžíce jogurtu
Postup:
Nejprve smícháme mouku, čokoládový protein, kakao a prášek do pečiva. Potom přidáme jogurt a z těsta vytvarujeme na pečící papír donut. Donut dáme do mikrovlnky na plný výkon na 1 minutu. Donut můžeme polít čokoládovou polevou (2 kostičky rozpuštěné čokolády + 1 ČL jogurtu) a posypat pistáciemi.
Kakaový koláč s vůní kokosu
Složení:
- 200 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 40 g změklého másla
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kakaa
- 40 g javorového sirupu
- 150 ml mléka
Postup:
Těsto: v míse smícháme mouku, vejce, změklé máslo, kakao, kokosový olej a čekankový sirup. Vypracujeme lehce lepivé těsto a rozdělíme jej napůl. 1/2 dáme do lednice a 1/2 dáme do mrazáku na cca 30min. Náplň: smícháme tvaroh, vejce, čekankový sirup. Z lednice vyndáme 1/2 těsta a natlačíme jej na dno formy. Následně korpusovou vrstvu zakryjeme tvarohový krémem a zasypeme ovocem. Z mrazáku vyndáme zbylou část těsta a rozdrobíme ji navrch koláče. Posypeme plátky kokosu a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů 25-30 minut.
Bohatý zdroj minerálů
Draslík ,vápník, fosfor, hořčík, železo, zinek a měď ve skvěle vstřebavatelých formách pro lidské tělo jsou přirozenou součástí pravého kakaa.Aktivátor dobré nálady
Kakao obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou tělo používá k syntéze serotoninu a díky tomu působí pozitivně na psychiku a podporu energie.Ochrana proti infarktu a mrtvici
Kakao bohaté na flavanoly zlepšuje hladinu oxidu dusnatého v krvi. Oxid dusnatý rozšiřuje cévy, čímž zlepšuje průtok krve.Ne všechno, čemu se říká kakao je kakao...
V Česku a na Slovensku se vžil název kakao pro každý přeslazený nápoj s minimálním obsahem kakaa. Nejlepší kakao pochází z Peru z darů Mayské civilizace. Ty nejlepší RAW kakaa začínají od 20% tuku a maximálně s 1 g cukru na 100 g. Právě v tucích se vyskytují zdraví prospěšné látky. Kakao je bohaté také na bílkoviny (27 g na 100 gramů).
Kakao se vyrábí umletím nepražených kakaových bobů (Theobroma cacao). Díky tomu si zachovává zdraví prospěšné látky které působí na tělo i mysl. Pražení bobů výrazně snižuje obsah flavonoidů v kakau. Za zmínku stojí také vysoký obsah teobrominu. Látka podobná kofeinu, která stimuluje centrální nervovou soustavu. Ovšem ne tak silná, jako kofein, takže se nemusíte bát, že byste po kakau neusnuli. Tebromin také zklidňuje dýchací cesty, stimuluje srdce nebo snižuje krevní tlak.
Výživové údaje | na 100g |
---|---|
Energetická hodnota | 1852,8 kJ / 442,8 kcal |
Tuky | 22 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 12,8 g |
- z toho mononenasycené mastné kyseliny | 8,8 g |
- z toho polynenasycené mastné kyseliny | 0,4 g |
Sacharidy | 13,4 g |
- z toho cukry | 1 g |
Vláknina | 31,1 g |
Bílkoviny | 27 g |
Sůl | 0,0825 g |
Draslík | 3350 mg (167,5% DDD) |
Vápník | 175 mg (21,87% DDD) |
Fosfor | 715 mg (102,14% DDD) |
Hořčík | 470 mg (125,89% DDD) |
Železo | 28,2 mg (200% DDD) |
Zinek | 7,1 mg (71% DDD) |
Měd | 4,2 mg (420% DDD) |
Theibromin | 2,9 g |
BIO certifikace CZ-BIO-001
Náš strouhaný kokos má BIO certifikát - Produkce ekologického zemědělství mimo EU.
Nákupem podpoříte i české lesy #stromzaobjednavku!
Složení: 100% BIO Kakao (Theobroma cacao) - odrůda Forastero.
Původ: Peru
Distributor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladování: V suchu, v uzavřeném obalu.
Hmotnost: 1000 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.